Op momenten dat je de baby niet aan de borst kunt leggen, is het prettig om een flesje moedermelk bij de hand te hebben. Ook kan zo’n flesje van pas komen, wanneer je bijvoorbeeld hele gevoelige tepels hebt of het om andere redenen niet prettig vindt dat je kind aan de borst ligt. Maak gebruik van een borstkolf om het flesje te vullen. Bij de aankoop van zo’n borstkolf zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Dit artikel geeft je verschillende tips om rekening mee te houden bij de aankoop van dit hulpmiddel.
Tip 1: een borstkolf kopen met vergoeding van de zorgverzekeraar
Wist je dat een borstkolf kopen helemaal niet zoveel hoeft te kosten? De kosten voor een borstkolf kun je namelijk gedeeltelijk vergoed krijgen via de zorgverzekeraar. Houd er rekening mee, dat de exacte vergoeding per verzekeraar kan verschillen. Overigens krijg je ook een vergoeding wanneer je een borstkolf huurt! Het kan een goed alternatief zijn voor het kopen van dit hulpmiddel. De periode rond de komst van de kleine is immers al duur genoeg.
Tip 2: koop een borstkolf pas na de geboorte van je kind
Het lijkt wellicht aantrekkelijk om de borstkolf al voor de komst van de kleine te kopen. Zo ben je goed voorbereid! Toch is het verstandig om hier nog even mee te wachten. Na de geboorte van de kleine komt de melkproductie pas echt op gang. Op basis daarvan kun je bepalen welke borstkolf het beste past bij jouw lichaam: een elektrisch model, een enkele borstkolf, een dubbele borstkolf, enzovoorts.
Tip 3: kijk goed naar het borstschild
Een borstkolf is voorzien van een zogenaamd borstschild. Deze borstschilden worden in verschillende maten en soorten aangeboden. Het beste formaat borstschild voor de eerste weken kan afwijken van het geschikte borstschild voor na de eerste maand. Houd hier rekening mee!
Meer handige tips omtrent opvoeden en zwangerschap? Neem eens een kijkje op deze blog!