baby artikelen
Je leest nu:

Educatief speelgoed – Wat is educatief speelgoed precies?

0

Onder educatief speelgoed verstaan we de volgende definitie: Speelgoed waarvan het is zo ontworpen om educatieve doeleinden te hebben. Dus speelgoed waarbij de onderliggende redenen van design voordeel hebben op de ontwikkeling van een kind. Het bevordert en stimuleert het gebruik van vaardigheden bij kinderen. Educatief speelgoed is in elke winkel te koop maar er zijn zeker verschillende componenten waarop moet worden gelet bij aankoop.

Wat verstaan we onder educatief speelgoed?

Educatief speelgoed is vaak herkenbaar doordat de stimulatie van bepaalde vaardigheden sterk naar voren wordt genomen bij de presentatie van het product. Denk hierbij gebruik van woorden zoals “leerzaam” maar ook door kinderen op de verpakking te weergeven die aan het leren zijn. Als ouder is het je misschien al opgevallen in een speelgoedwinkel dat dit soort speelgoed heel populair is en sterk wordt gepromoot. Niet alle ouders hebben een idee wat voor educatief speelgoed goed is voor hun kind. Het proces van selecteren is ook heel moeilijk omdat elk soort educatief speelgoed op een ander moment voor het kind voordelen biedt. Denk bijvoorbeeld aan iets simpels zoals tuinspeelgoed.

Dus educatief speelgoed heeft dus naast het plezier geven aan kinderen een onderliggende taak namelijk educatief zijn. Op de kleuter- en basisschool wordt ook bijna primair met dit soort speelgoed gespeeld. De ontwikkeling van een kind wordt sterk beïnvloed door het speelgoed. Dit principe wordt onderzoek na onderzoek altijd weer bevestigd, waarnaar de vraag naar educatief speelgoed steeds maar weer stijgt.

Educatief tuinspeelgoed

Onder educatief tuinspeelgoed verstaan we speelgoed waarbij de vaardigheid motoriek sterk wordt gestimuleerd tijdens het spelen ervan. Dit soort speelgoed kan heel simpel zijn zoals een bal. Wanneer een kind aan het spelen is met een bal wordt de motoriek verbeterd. Als het kind met het hele lichaam achter de bal aan het rennen of kruipen is, wordt de grove motoriek verbeterd. Wanneer het kind de bal probeert vast te pakken en te verplaatsen, wordt de fijne motoriek verbeterd. Buiten spelen heeft altijd een voorkeur onder ouders omdat dit ze doet herinneren aan vroeger toen bijna altijd buiten werd gespeeld. Hierdoor krijgen ouders de nostalgie tijdens het spelen met de kinderen buiten. Ook is het natuurlijk gewoon heel leuk om te doen.
De auteur

"Internet, een medium om de hele wereld te bereiken." Ilonka is eigenaar van IFmedia.nl. Een mediabedrijf met meerdere shopping websites.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *