De eerste paar weken na de bevalling krijg je alle hulp van de kraamverzorgster. Maar na deze periode is het dan toch echt tijd dat jij (en je partner) helemaal zelf de verzorging van je baby op je neemt. Hoewel de kraamverzorgster je allerlei dingen heeft geleerd en je voorzien heeft van de nodige informatie, kan jij je behoorlijk onzeker voelen aan het begin van deze periode. Pak je alles wel juist aan? Komt je kindje niets tekort? Maak je niet druk, deze zorgen zijn heel normaal.
Het belang van regelmaat
Ook al zal er in de eerste weken bij je baby weinig sprake zijn van een vast ritme; het is voor jezelf belangrijk om een vast schema aan te houden. Hierbij gaat het niet alleen om opstaan en eten op vaste tijden, maar ook de handelingen in dezelfde volgorde blijven uitvoeren. Laat bijvoorbeeld een was draaien voordat jij je kindje uit bed haalt na het eerste slaapje van de dag. Hanteer ook voor je baby een vast ritme als het bijvoorbeeld gaat om in bed stoppen: in bad, pyjama aan en bijvoorbeeld liedje zingen of nog even wiegen. Zo heeft je baby na verloop van tijd zelf door dat het bedtijd is. Tijdens deze handelingen helpt het ook om spullen (zoals handdoeken, douchegel en badjasje) of dezelfde plek neer te leggen. Dat bespaart jou een hoop chaos.
Omgaan met die onzekerheid
Als het ouderschap nieuw voor je is, kan je in de eerste weken of maanden te maken krijgen met veel onzekerheid. Maak je hier niet te druk om. Veel ouders vinden het aankleden van hun baby eng omdat ze bang zijn om iets te breken. Of ze bellen de dokter extra vaak, omdat ze zich zorgen maken bij elk vlekje. En de dokter heeft daar alle begrip voor. Na verloop van tijd wordt deze onzekerheid een stuk minder. Bij vragen kan je altijd contact opnemen met specialisten, zoals de kraamverzorgster. Daarnaast zijn er genoeg moeders om je heen waar je vragen aan kunt stellen als het aankomt op de opvoeding. En natuurlijk is er online alles over baby’s en opvoeding te vinden.
Vraag gerust om hulp
Je bent en blijft een superouder, ook als je even niet alles zelf doet. Geef jezelf dus ook niet het gevoel dat je faalt als je om de hulp van een ander vraagt. In de eerste weken na de bevalling kan het behoorlijk wennen zijn, waardoor je jezelf een beetje vergeet. Vraag dus gerust eens aan een familielid of vriend(in) om voor je te koken, het huis op te ruimen of de was te doen. Ondertussen kan jij even lekker op bed gaan liggen om bij te slapen. Niemand die hier raar van op zal kijken.
Laatste nieuwe berichten
- Hulp en advies bij een reflux baby
- De leukste kinderboeken om samen te ontdekken
- Vakantie in Nederland met je peuter: tips en bestemmingen
- Duurzame Speentjes voor je Kleintje: Kies voor Kwaliteit en Milieu
- Het belang van persoonlijke hygiëne bij baby’s