baby artikelen
Je leest nu:

De ontwikkeling van het kind op de kinderopvang

0
De ontwikkeling van het kind op de kinderopvang

De kinderopvang in Breda wordt steeds meer gebruikt door ouders. Het kind kan naar het kinderdagverblijf, de peuteropvang en de buitenschoolse opvang. De kinderen worden vermaakt en ondertussen kunnen de ouders naar het werk of andere dingen doen. Maar draagt de kinderopvang wel bij aan de ontwikkeling van een kind?

Ontwikkeling van het kind

Met alle zekerheid kun je deze vraag beantwoorden met een ja. De kinderopvang is niet alleen om kinderen te verzorgen en op ze te passen tot de ouders weer terugkomen van een afspraak of werk. Er zit veel meer achter de verzorgingsmomenten, de liedjes, de activiteiten en andere dingen die voorkomen op een kinderopvang. Eén van de hoofddoelen van een pedagogisch medewerker is om de ontwikkeling van het kind in de gaten te houden, het uit te dagen en te bevorderen. Met elke handeling en bij elke activiteit wordt er nagedacht over hoe ze kunnen bijdragen aan de ontwikkeling. Dit kan worden verdeelt in de volgende groepen:

  • Cognitieve ontwikkeling
  • Sociaal-emotionele ontwikkeling
  • Creatieve ontwikkeling
  • Lichamelijke en seksuele ontwikkeling
  • Taalontwikkeling
  • Motorische ontwikkeling (beweging)

Voordelen van de kinderopvang

Er kan een redelijk verschil ontstaan tussen een kind die wel naar de kinderopvang gaat en een kind die er niet naar toe gaat. Toch zijn er vele voordelen te benoemen over de kinderopvang, gericht op de ontwikkeling.

Leeftijdsgenoten

Kinderen zitten met leeftijdgenoten in een groep. Soms zit er een paar jaar tussen, maar dat is helemaal niet erg. De jongere en de oudere kinderen kunnen van elkaar leren tijdens het spelen of een activiteit. Ondertussen zijn ze bezig met de sociale en emotionele ontwikkeling. Ze leren samen te werken of te spelen, maar ook hoe ze met hun gevoelens om kunnen gaan. Tevens zijn ze onderling bezig met de taal.

Activiteiten

Alle activiteiten worden spelenderwijs aangeboden en passen bij de leeftijd. Ondertussen wordt hun ontwikkeling op diverse gebieden gestimuleerd. Tijdens een activiteit worden er meer gebieden gestimuleerd dan je zou denken. Zelfs met oudere kinderen is dit nog steeds belangrijk. Alleen ze hebben meer uitdaging nodig en er worden andere activiteiten aangeboden.

Thema’s

In de kinderopvang wordt er in principe altijd gewerkt met thema’s. Dit zijn niet zo maar wat onderwerpen, maar gaan vooral over dingen waar het kind mee in aanraking komt in zijn of haar omgeving en dingen die belangrijk zijn voor het kind om te weten en te leren. Tijdens zo’n thema wordt er rekening mee gehouden dat alle ontwikkelingsgebieden aan bod zijn gekomen.

Basisschool

Het kinderdagverblijf en de peuteropvang is een mooie voorbereiding op de basisschool. De stap er naar toe is minder eng, omdat de peuter de afgelopen jaren al veel heeft geleerd en zelfvertrouwen heeft opgebouwd. Het kan zich al makkelijker aanpassen, is zelfstandiger en heeft meestal minder moeite met contact leggen met andere kinderen.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *