baby artikelen
Je leest nu:

Hoe houd ik de mond van mijn kindje gezond?

0

Het eerste gebit van een baby is bij de geboorte bijna volledig gevormd. In het begin “verstoppen” deze tanden zich onder het tandvlees. Meestal krijgen baby’s hun eerste tandje wanneer ze ongeveer een half jaar oud zijn. Door deze melktanden kan je baby goed kauwen en praten. Het eerste gebit van je baby bevat ook de ruimte waar uiteindelijk blijvende tanden zullen komen. Het is dus zeer belangrijk om goed voor het gebit van je kindje te zorgen. Een goede verzorging heeft namelijk veel positieve effecten voor het volwassen gebit. Lees snel verder voor een paar handige tips voor het verzorgen van het gebit van je kind!

Tips voor het verzorgen van het gebit van je kind

  • Beperk het gebruik van spenen. Ze kunnen de mondgezondheid verslechteren en hebben invloed op hoe tanden gaan groeien. 
  • Poets elke dag de nieuwe tanden van je baby schoon. Wanneer de tanden voor het eerst doorkomen, kun je ze reinigen door ze zachtjes te wrijven met een schoon en nat washandje. Als de tanden groter zijn, gebruik dan een kindertandenborstel.
  • Laat je baby niet slapen met een fles. Hierdoor kan melk of sap op de tanden blijven zitten en gaatjes veroorzaken. 
  • Kinderen jonger dan 2 jaar mogen geen tandpasta gebruiken. Gebruik in plaats daarvan water om de tanden van je kind te poetsen.
  • Ga regelmatig met je kind naar de tandarts. Het is verstandig om elke 6 maanden een controle uit te laten oefenen. Ook om een slechte adem te voorkomen.
  • Probeer je kinderen zoveel suikerarme snacks te geven. Voorkom plakkerige, zoete en zure snoepjes en kies vaker voor fruit, rauwkost of crackertjes. 
  • Leer je kinderen hoe ze hun tanden goed moeten poetsen en hoe belangrijk het is om hun tanden schoon te houden. Zorg ervoor dat ze ook hun tong poetsen. Let erop dat ze de tandpasta uitspugen en niet doorslikken. 

Let op dat kinderen onder de 6 jaar mogen geen mondspoeling gebruiken. Kinderen van 6 tot 12 jaar mogen alleen onder toezicht van hun ouders mondwater gebruiken. Tieners kunnen zeker baat hebben bij het gebruik van een mondspoeling met fluoride. Zeker als je kind een beugel heeft, kan het spoelmiddel helpen de tanden te beschermen tegen zuurproducerende bacteriën die onder de slotjes terechtkomen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *