De scholen en de kinderopvang blijven nog langer dicht. Dit betekent voor jonge ouders een behoorlijke aanpassing. Naast het thuiswerken moeten ook de kinderen beziggehouden worden met schoolopdrachten.
Thuis wordt les- en werkruimte
De keuken is klaslokaal geworden, maar de eettafel wordt ook gebruik voor het thuiswerken. Af en toe worden stille plekken gezocht om te videobellen, maar ideaal is het niet. Kinderen hebben thuis een andere school discipline en dienen continu gecontroleerd en gemotiveerd te worden. Ook vinden vele ouders het een hele opgave om de kinderen les te geven. Doe ik het goed en wat als mijn kinderen een achterstand ontwikkelen? Ook vragen vele ouders zich af welke negatieve impact het heeft dat kinderen weinig contacten hebben met leeftijdsgenoten.
Gevolgen thuis 24-7
Ook het thuiswerken in een drukke omgeving is niet voor iedereen weggelegd. Het gemis aan contacten met collega’s en het voortdurend thuis zijn in eenzelfde omgeving kan leiden tot spanningen. Partners zijn niet gewend om dag in dag uit 24 uur met elkaar onderdak te zijn. Dit kan gevolgen hebben voor de seksuele relatie. Stress en emoties beïnvloeden de seksualiteit dikwijls negatief. Frustraties ontstaan vooral wanneer een van de partners geen behoefte heeft en de ander wel.
Koopwoede en hamstergedrag
Uit een aankooponderzoek bleek dat tijdens de eerste lockdown niet alleen toiletpapier werd gehamsterd, maar ook condooms. Het is natuurlijk in het kader van de anderhalvemeter afstand enigszins vreemd en het verklaart niet condooms bestellen. Het had te maken met de tijdelijke sluiting van fabrieken die condooms produceren. Een nieuwsbericht deed een koopwoede ontstaan vooral bij webshops.
Een baby of puber thuis is al druk en het vergt van beide partners een hoop energie. Komen daar pubers bij die ook de nodige aandacht eisen dan ligt oververmoeidheid op de loer. Veel ouders komen er niet toe om ook de werkgever tevreden te stellen. Het is dan zaak om met de werkgever te bespreken hoe realistisch het is om thuis te werken.